Liukuvoiteet ja hierontaöljyt

Nykyään on tarjolla runsaasti erilaisia seksiin tarkoitettuja voiteita, öljyjä ja salvoja. Yleisimpia ovat erogeenisten alueiden ja seksilelujen kosteuttamiseen tarkoitetut liukuvoiteet, eroottiseen hierontaa suunnitellut hierontaöljyt ja erilaiset seksuaaliseen suorituskykyyn vaikuttavat voiteet.

Hierontaoöjyjä ja liukuvoiteita

Liukuvoiteet

Liukuvoiteilla kostutat kuivat alueet leikkejä varten tai lisäät kosteutta jo valmiiksi kosteisiin paikkoihin nautinnon maksimoimiseksi. Maukkaita makuliukkareita on hauska käyttää suuseksin yhteydessä. Liukuvoiteet on nimenomaan suunniteltu intiimialueiden liukastamiseen, ja suurin osa niistä on erittäin hellävaraisia iholle.

Jos olet herkkäihoinen ja/tai allerginen, kannattaa valita luotettavien ja suurten valmistajien vesipohjaisia, hajustamattomia ja maustamattomia liukuvoiteita. Liukuvoiteen soveltuvuuden voi myös kokeilla ennakkoon pienellä määrällä pienelle ihoalueelle.

Liukuvoideominaisuuksiltaan parhaita liukuvoiteita ovat silikonipohjaiset liukuvoiteet. Niissä liukastusaineena on silikoni, joka on erittäin liukasta ja allergiaturvallista. Vesipohjainen liukuvoide kuivuu veden haihtuessa, mutta silikonipohjaiset voiteet pysyvät liukkaana erittäin pitkään.

Silikonipohjaisia voiteita ei kuitenkaan suositella nuoltaviksi tai syötäviksi, ja ne voivat vahingoittaa joidenkin seksilelujen pintaa. Erityisesti silikonista tehdyt seksilelut ja – välineet voivat reagoida liukuvoiteiden silikoniin epämieluisalla tavalla. Seksilelujen ja -välineiden kanssa suositellaan lähtökohtaisesti vesipohjaisten liukuvoioteiden käyttöä.

Myös syötäväksi kelpaavia, erityisesti suuseksiin suunniteltuja liukuvoiteita on runsaasti saatavilla. Makuja on monia, ja kannattaa kokeilla erilaisia liukuvoiteita jotta oma suosikki löytyy.

Lämmittävät, viilentävät ja ”kokemusta parantavat” liukuvoiteet ovat suosittuja. Näissä voiteissa on liukuaineiden lisäksi luonnollisia tai synteettisiä yhdisteitä, jotka saavat aikaan aistimuksia iholle levitettäessä. Nämä voiteet ovat yleensä melko mietoja, mutta jakavat silti mielipiteitä. Ihmisten iho ja intiimialueet ovat herkkiä, ja eri ihmiset pitävät eri asioista. Toisen suosikki voi olla toisen inhokki.

Erikoisten liukuvoiteiden kanssa kannattaa suorittaa pieniä ”kokeita” ennen käyttöönottoa. Voitte esimerkiksi hieroa pienen määrän voidetta pienelle ihoalueelle ja odottaa hetken, ja miettiä ovatko tuntemukset toivomanne kaltaisia.

Miltein kaikki saatavilla olevat liukuvoiteet ovat lateksiyhteensopivia, joten niitä voi huoletta käyttää yhdessä kondomin kanssa. Jos käytät jotain liukuvoidetta jolla on muitakin erikoisia ominaisuuksia, voit varmistaa sen yhteensopivuuden kondomien kanssa voiteen myyjältä tai valmistajalta.

Mikäli jokin liukuvoide tai hierontaöljy aiheuttaa ärsytystä tai iho-oireita, kannattaa ottaa heti yhteyttä lääkäriin. Jos jotain voidetta joutuu silmiin, kannataa silmät huuhdellä juoksevan viileän veden alla, ja tässäkin tapauksessa ottaa yhteyttä lääkäriin, erityisesti jos tuntuu kirvelyä.

Hierontaöljyt

Hierontaöljyllä tarjoat kumppanillesi unohtumattoman eroottisen hieronnan ja tuot sänkypuuhiin aistikkaita lisäelämyksiä tuoksujen ja lämmittävien öljyjen avulla.

Hierontaöljyjä ei ole useinmiten suunniteltu liukuvoiteiksi, joten niitä ei ole suunniteltu levitettäväksi intiimialueille. Suurin osa liukuvoiteista on kuitenkin täysin vaarattomia, eikä ainakaan pienten määrien joutumisesta intiimialueille kannata olla huolissaan. Jos olet herkkäihoinen ja sinulla on taipumusta allergiaan, kannattaa kokeilla öljyn vaikutusta pienellä ihoalueella, jä välttää sen joutumista herkille alueille.

Hierontaöljyjä ei pääsääntöisesti ole myös tarkoitettu syötäviksi, vaikka eivät ne myrkyllisiäkään ole. Osa öljyistä ja niissä käytetyistä aromaattisista ja lämmittävistä yhdisteistä voi olla hieman pahan makuisia. Tarjolla on myös erityisesti syötäviksi ja nuoltaviksi tarkoitettuja öljyjä. Useinmiten tämä ilmoitetaan pakkauksen kyljessä ja tuotekuvauksissa selvästi. Kannattaa kysyä neuvoa kauppiaalta, jos et ole aivan varma hierontaöljysi ominaisuuksista.

Suositut hierontaöljykynttilät ovat hauskoja ja suosittuja tuotteita. Kun hierontaöljykynttilää poltetaan, siitä erittyy ilmaan miellyttäviä tuoksuja. Palamisen lopputuotteena ei ole steariinia, vaan upean lämmintä hierontaöljyä! Kynttilä kannattaa sammuttaa ennen öljyn kaatamista iholle vahinkojen välttämiseksi. Hierontaöljykynttilöitä (kuten tavallisiakaan kynttilöitä) ei koskaan tule jättää valvomatta palamaan.

Yhdistelmävoiteet

Jotkut tarjolla olevat voiteet ovat monipuolisia, ja soveltuvat esimerkiksi sekä hierontaöljyksi että liukuvoiteeksi. Ominaisuuksiltaa erilaisia voiteita on runsaasti, kannattaa tutustua valikoimiin ja kysellä neuvoja myyjiltä!

Tarjolla on myös voiteita ja salvoja, joilla on seksuaalisia toimintoja ja viettejä tehostavia vaikutuksia.

Erektiovoiteet ja kiihotusvoiteet

Erektiovoiteet ja kiihotusvoiteet ovat yleensä ominaisuuksiltaan verenkiertoa kiihdyttäviä. Niin miesten kuin naistenkin sukupuolielimiin virtaa runsaasti verta kiihottumisen aikana, ja alueen verenkierron voimistaminen lisää useimpien seksuaalista iihotusta, parantaa suorityskykyä ja voimistaa orgasmeja.

Miehille ja naisille on omat voiteensa, ja voiteet poikkeavat toisistaan myös vaikuttavien aineiden osalta. Verenkiertoon vaikuttavat monet erilaiset aineet, ja voiteilla on eroja. Monissa voiteissa on yleistynyt L-argiini, joka on aminohappo, joka vaikuttaa erityisesti verenkiertoon ja typpioksidin muodostumiseen. Myös erilaisilla luonnaineilla on verenkiertoa kiihdyttäviä ja tehostavia vaikutuksia. Parhaiten sinulle sopiva voide löytyy varmasti vertailemalla ja kokeilemalla. Kannattaa myös kysyä rohkeasti opastusta asiantuntevilta kauppiailta.

Tarjolla on myös lievästi puuduttavia voiteita, jotka on tarkoitettu erityisesti ennenaikaisen siemensyöksyn estämiseen ja anaaliseksiin.

Laukeamisherkkyyteen vaikuttavat voiteet ja suihkeet levitetään penikseen, ja hetken kuluttua sen puuduttavat ainesosat alkavat toimia. Peniksestä tulee vähemmän tuntoherkkä, ja ennenaikaisen laukeamisen riski pienenee. Voiteiden tehoissa ja ihmisissä on eroja, joten kannattaa kokeilla sinulle sopiva määrä aloittamalla pienellä määrällä voidetta ja lisäämällä tarvittaessa sen määrää.

Anaaliseksiin tarkoitetut voiteet on suunniteltu anaaliseksin nautittavuuden lisäämiseen. Monet kokevat anaaliseksin toisinaan, varsinkin alkuvaiheessa hieman kivuliaana, ja puuduttavilla voiteilla voidaan anaaliseksiä ja anaaliseksivälineiden käyttöä helpottaa. Voiteet eivät kuitenkaan korvaa luottamusta ja varovaisuutta, jotka ovat ensiarvoisen tärkeitä anaaliseksiä harrastattaessa.

Suomessa valvotuissa oloissa myytävät erikoisvoiteet ovat kaikki turvallisia, eivätkä sisällä terveydelle haitallisia tai liian vahvoja aineosia. Kannattaa ehdottomasti välttää voiteiden tilaamista ja hankkimista ulkomailta, varsinkaan epämääräisistä lähteistä ja maista, joissa kuluttajan terveyteen ja turvaan ei kiinnitetä niin suurta huomiota kuin suomessa.

Ohjeiden mukaisia annoskokoja ei kannata ylittää, ja tuotteiden mukana tulevia (mahdollisia) ohjeita kannattaa aina noudattaa. Jos joku aihe aiheuttaa kirvelyä, punoitusta tai muita epämukavaia oireita, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Erityisesti allergikkojen ja herkkäihoisten kannattaa testata voiteiden sopivuus ennakkoon pienellä määrällä.